Stap 4: Ga aan de slag!
Ga aan de slag
Je hebt hard gewerkt aan een plan en het uitstippelen en prioriteren van de benodigde acties. Nu is het tijd om aan de om in actie te komen. Ga aan de slag! Voor je dat gaat doen, hebben we nog een paar tips. Ook vertellen we je alles over actieleren.
De uitvoering van je plan zal misschien niet op alle vlakken meteen vlekkeloos verlopen, maar dat hoeft ook niet. Het is wel fijn als het je lukt om onze tips in te zetten, zodat je gemotiveerd aan de slag blijft gaan.
Deze tips kunnen je helpen:
-
Vallen mag, zolang je maar opstaat
Als je in actie komt, is het onvermijdelijk dat er soms dingen misgaan of niet lukken. Dat hoort erbij en is geen reden om op te geven. Zie fouten als leermomenten en feedback als een kans om te verbeteren. Wees niet te streng voor jezelf en vier de (kleine) successen die je behaalt.
-
Laat je inspireren
Een goede manier om jezelf te motiveren om in actie te komen, is door verdieping te zoeken in dingen die jou inspireren. Dit kan van alles zijn. Luister bijvoorbeeld naar een podcast over ondernemen. Lees een succesverhaal van iemand die een sprong in het diepe nam. Kijk een TED-talk over een onderwerp dat jou interesseert. Of ga eens in gesprek met een projectleider in jouw organisatie of uit een andere organisatie over een aanpak van een project.
-
Doe aan omdenken
Een andere manier om jezelf te motiveren om in actie te komen, is door de situatie anders te bekijken. In plaats van te focussen op de problemen of beperkingen, kun je proberen om de mogelijkheden of kansen te zien. Denk niet aan wat er allemaal mis kan gaan, maar denk aan wat er allemaal goed kan gaan. In plaats van te denken aan wat je moet doen, kun je denken aan wat je wilt doen.
-
Samen sta je sterker
Omring je met mensen die hetzelfde doel nastreven, toegewijd zijn en zich willen inzetten. Samen sta je sterker en maak je een groter verschil. Vier de successen die je behaalt zodat het ook voor andere collega’s duidelijk wordt dat je echt wat kunt bereiken als je ervoor gaat. Je zult zien dat er langzaamaan steeds meer collega’s willen aansluiten en betrokken willen zijn.
-
En nu: doen!
De laatste en belangrijkste tip om in actie te komen, is om gewoon te beginnen. Hoe langer je wacht of uitstelt, hoe moeilijker het wordt om de eerste stap te zetten. Soms moet je gewoon de knoop doorhakken en het gewoon doen. Je zult merken dat als je eenmaal begonnen bent, het vaak makkelijker en leuker wordt dan je dacht. En als je eenmaal in actie bent, is het ook makkelijker om in actie te blijven.
Actieleren
Wat is dat nou eigenlijk, actieleren? Met actieleren leer je door samen oplossingen en verbeteringen te ontdekken. Samen weten we meer en samen krijgen we meer gedaan. We stimuleren actieleren heel bewust, zodat alle organisaties de beste oplossingen kunnen vinden voor hun eigen situatie. Bij actieleren werk je op een gestructureerde manier, goed geïnformeerd, samen aan het plan, waarbij ruimte is om te experimenteren.
Hier gaan we nu iets dieper op in.
-
Gestructureerd
Het is belangrijk om een gestructureerde aanpak te kiezen. Vanzelfsprekend voer je projectmanagement uit. Onderzoek welke vorm van projectmanagement in jouw organisatie gebruikt wordt of kies een manier die past bij jouw ervaring, voorkeur en bij jouw project. Voorbeelden als Agile, Lean of andere projectmanagement tools worden in veel organisaties als kapstok gebruikt.
Heb je geen of weinig ervaring? Kijk dan of je een training kunt volgen. Of vraag een buddy of coach die tijdens de uitvoering kan ondersteunen in jouw ontwikkeling als projectleider.
Het helpt ook om een stappenplan te volgen om het actie leren te bevorderen. Denk daarbij aan stappen waarbij je achtereenvolgens je eigen vraagstuk verkent, oplossingen ontwikkelt, kennis deelt, experimenteert en reflecteert.
-
Goed geinformeerd
Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd aan het werk gaat. Ga op zoek naar kennis over jouw uitdaging of plan. Lees artikelen, kijk of er al eerder projecten zijn geweest en hoe die zijn verlopen.
Vraag naar de geleerde lessen uit anders gelopen of gestrande projecten bij projectleiders uit jouw organisatie of netwerk. Deel zelf goede voorbeelden of jouw wijze lessen over projecten waar je bij betrokken bent. Dat helpt een ander op weg en inspireert!
-
Doen
Een ander belangrijk onderdeel van actieleren is doen. Ga aan de slag! Kijk hoe in de praktijk bedachte oplossingen concreet uitpakken en durf hierbij te experimenteren. Neem collega’s mee in de stappen die je zet en geef aan op welke momenten je op welke punten feedback wilt. Reflecteer hierop en verbeter. Daarmee vind je de beste oplossingen voor jouw situatie.
-
Samen
De laatste succesfactor is: samenwerking. Als projectleider of -medewerker is het jouw taak om ervoor te zorgen dat het actieplan wordt ondersteund binnen de organisatie. Dat wil zeggen dat anderen in de organisatie het plan om zeggenschap te versterken ook echt accepteren en steunen. Dit doe je door draagvlak te creëren.
Je kunt veranderingen laten slagen zonder dat iedereen gaat mopperen of tegenwerken door bewust in te zetten op het vergroten van draagvlak. Als mensen in een vroeg stadium worden betrokken bij een verandering, dan bieden ze al snel veel minder weerstand. Bijvoorbeeld doordat ze inspraak krijgen of kunnen deelnemen in een implementatieproject.
Ook het informeren van iedereen waar de verandering invloed op heeft, draagt bij aan draagvlak. Neem degene die niet direct betrokken zijn bij je plannen en acties wél mee in de communicatie over je activiteiten. Vertel ze wat je gaat doen en waarom. Op dat moment ontstaat er draagvlak voor de verandering, het plan of het besluit.
Het is belangrijk om betrokkenen het gevoel te geven dat ze kunnen meedenken, meebeslissen en kunnen wennen aan het idee. Zodat de verandering die jouw plan beoogt niet als een donderslag bij heldere hemel komt.
Wil je de tips over actieleren uitprinten? Download dan deze pdf. En nu: aan de slag!
Aan de slag met stap 5
Stap 4 afgerond? Stap 5 staat voor je klaar. Op naar de laatste stap van je actieplan!