Roadmap naar meer zeggenschap

Maak met de 5 stappen van de roadmap jaarlijks een plan om zeggenschap te versterken in je team of organisatie

Je hebt voor ogen dat de zeggenschap in jouw organisatie versterkt kan worden. Daar wil je mee aan de slag. Je gaat dus een verandering op gang brengen. Dat betekent dat je mensen en de organisatie in beweging brengt. Het is belangrijk om dat met een plan te doen. Dan houd je je doelen voor ogen en weet je wanneer je moet bijsturen.

Als je de vijf stappen in de roadmap volgt, werk je met een verbeterplan aan de verandering die je wilt bereiken om zeggenschap te versterken. De roadmap is opgebouwd volgens de Plan-Do-Check-Act-cyclus.  

Waarom een jaarlijks plan? 

Als je meerdere jaren op rij op eenzelfde manier werkt aan de verandering die je wil bereiken, heb je een grotere kans op succes. Vaste patronen en hiërarchie in organisaties zijn namelijk niet zo gemakkelijk om te doorbreken. Die bestaan vaak al jarenlang. Door een aantal jaren op rij een plan te maken en uit te voeren, leren jij en je collega’s om te gaan met weerstand en houden jullie doelen voor ogen. Jullie kunnen patronen dan doorbreken en zorgen daarmee dat zeggenschap blijvend versterkt wordt. 

Met wie stel je je plan op? 

Zeggenschap versterken kun je niet alleen. Betrek directe collega’s en leidinggevende(n) die dezelfde kansen zien bij je plan. Als je plan meer organisatie-breed is, ga je op zoek naar collega’s bij andere afdelingen en leden van de professionele raad (als die er is) die met je willen meedenken. Samen maak je een eerste uitwerking van je idee. Houd het kort en krachtig! Kijk of je een mentor kunt vinden voor je plan. Denk hiervoor aan je leidinggevende als het gaat om een plan op teamniveau. Maken jullie een organisatie-breed plan dan kun je de Raad van Bestuur of een directeur om hulp vragen. Deze mentor kan zorgen dat de juiste afdelingen mee gaan werken aan het plan, denk aan Financiën, HR of afdeling Kwaliteit.  

Format voor je plan 

Om je idee zo goed mogelijk te vertalen naar een stappenplan en niets te vergeten, is het slim om met een format voor een projectplan te werken. Gebruik hiervoor een veelgebruikt format uit je eigen organisatie of maak een eigen plan waarin je alle stappen uit de roadmap uitwerkt.  

Er is ook een format vanuit het project KwaliTIJD. Dit uitgebreide stappenplan is gericht op de implementeren van nieuwe inzichten. Het is speciaal ontwikkeld voor verpleegkundigen, maar andere professionals kunnen dit ook gebruiken.  

1

Stap 1: Breng de huidige en gewenste situatie in de organisatie in beeld.

Wanneer je hier goed zicht op hebt, is het makkelijker om een concreter beeld te schetsen van de gewenste situatie.
Bekijk
2

Stap 2: Stel doelen voor het komende jaar

Je weet nu wat de gewenste situatie is. Om die te bereiken, is het belangrijk om doelen te stellen. Maak deze zo concreet mogelijk. Vervolgens bepaal je welk doel wanneer behaald moet worden.
Bekijk
3

Stap 3: Maak jullie verbeterplan 

Om je idee zo goed mogelijk te vertalen naar een stappenplan en niets te vergeten, is het slim om met een format voor een projectplan te werken.
Bekijk
4

Stap 4: Ga aan de slag!

Je hebt hard gewerkt aan een plan en het uitstippelen en prioriteren van de benodigde activiteiten. Nu is het tijd om aan de om in actie te komen. Ga aan de slag!
Bekijk
5

Stap 5: Evalueer jullie doelen en borg de goede resultaten

Je hebt je plan uitgevoerd. Het lijkt misschien alsof je klaar bent, maar evalueren en borgen zijn nog twee belangrijke onderdelen om je plan goed af te sluiten.
Bekijk

Meer inspiratie om zeggenschap te versterken

Wil je meer lezen over hoe je een actieplan opzet, wat je in iedere stap doet en met wie, en welke interventies voor jouw organisatie relevant zijn?

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het Landelijk Actieplan Zeggenschap? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Kom je er niet uit, stuur dan je vraag naar info@actieplanzeggenschap.nl.

Blijf op de hoogte

Graag op de hoogte blijven van Landelijk Actieplan Zeggenschap? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief: