E-learning ‘Versterk je zeggenschap’ maakt zeggenschap concreet voor zorgprofessionals
Nieuws

E-learning ‘Versterk je zeggenschap’ maakt zeggenschap concreet voor zorgprofessionals

Vanuit het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ) presenteren we de e-learning ‘Versterk je zeggenschap’ en een aanvullende set online leermiddelen. Ben je verzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig specialist of begeleider en ben je nog niet zo bekend met het thema zeggenschap, dan leer je met deze middelen wat zeggenschap is en krijg je concrete tips hoe je het kan versterken. De e-learning en de aanvullende leermiddelen zijn voor iedere geïnteresseerde gratis te volgen.

Inspelen op de leerbehoefte van zorgprofessionals

Uit de peiling die we in 2022 onder meer dan 2600 zorgprofessionals hielden, bleek dat e-learning een van de meest gevraagde manieren is om kennis op te doen over zeggenschap. Op die behoefte wilden we graag inspelen“, zegt Loes van Wees, programmacoördinator Leerlijn bij het LAZ.   

Met de e-learning krijg je in zes leerblokken op een laagdrempelige manier informatie over zeggenschap en vaardigheden, zoals vragen stellen, je uitspreken en reflecteren. In ieder blok krijg je tips om direct in de eigen praktijk aan de slag te gaan.

Mayella Stremmelaar, adviseur leren & ontwikkelen in Isala Ziekenhuis en adviseur bij het LAZ, ontwikkelde de afgelopen maanden de leermiddelen en e-learning samen met Loes. Mayella: “Uit de peiling bleek dat zorgprofessionals ook meer willen weten over zeggenschapsonderwerpen zoals gesprekstechnieken, organisatiestructuren en het creëren van draagvlak. We verzamelden daarom op de website herkenbare voorbeelden en tips die zorgprofessionals verder op weg helpen met het versterken van hun zeggenschap.”

Ontwikkeling samen met zorgprofessionals
Vanuit de gedachte ‘Alles over ons, door ons’, is er vanaf de start een groep zorgprofessionals bij de ontwikkeling van de leermiddelen betrokken. Zij keken mee naar de inhoud en vorm, zodat deze goed aansluiten bij de leerbehoeften en manier van leren.

Verpleegkundige Ashley Kolster van Noordwest Ziekenhuisgroep, een van de betrokken zorgprofessionals, zegt het volgende over de e-learning:
“Iedereen weet wel iets over zeggenschap en ik zie er veel artikelen over langskomen, maar die zijn vaak lang en ingewikkeld. Nu wordt een keer echt concreet gemaakt wat het is en hoe je het kan beïnvloeden. Voor mij was het een mix van nieuwe informatie en dingen die ik wel had geleerd, maar die wat waren weggezakt. Met de tips over gespreksvoering en de cirkel van invloed kon ik meteen aan de slag.”

E-learning in de eigen organisatie
Zorgorganisaties kunnen de e-learning aanbieden vanuit hun eigen interne leermanagementsysteem. Wil je meer informatie hierover? Mail dan naar info@actieplanzeggenschap.nl.