Congres – Landelijk Actieplan Zeggenschap

Congres – Landelijk Actieplan Zeggenschap

De belangrijkste inzichten en inspiratie om zeggenschap in de zorg, jeugdzorg en het sociaal werk te versterken!

Vanuit de eerste subsidieronde waarin 140 organisaties hun actieplan uitvoerden, hebben wij kennis over wat wel én niet werkt als je zeggenschap gaat versterken. Die inzichten delen we graag met je via inspirerende sprekers en interactieve en multidisciplinaire workshops.

Met en van elkaar leren in een gezellige setting staan deze dag centraal. Na afloop heb je de nieuwste informatie over zeggenschap en weet je welke (vervolg)stap jij in je organisatie kunt zetten om zeggenschap te versterken. Ben jij er ook (weer) bij?

Wat kun je verwachten?

Congres – Landelijk Actieplan Zeggenschap

Rowan Marijnissen over haar weg naar meer zeggenschap

Rowan Marijnissen, verpleegkundige en toezichthouder bij de Nederlandse Zorgautoriteit, groeide tijdens de coronapandemie uit tot een bekend gezicht in de zorg. Als toenmalig voorzitter van V&VN IC greep zij haar kans om verpleegkundigen een stem te geven. Ze maakte zich onder meer hard voor het opschalen van de (IC-) capaciteit en het herstelplan voor zorgprofessionals.

Tijdens de opening van het congres neemt Rowan je mee in haar persoonlijke verhaal over de weg naar meer zeggenschap gedurende haar loopbaan. Welke kansen in de verpleegkundige beroepsontwikkeling ziet ze?

Congres – Landelijk Actieplan Zeggenschap

St. Antonius Nieuwegein over Mission (im)possible

Het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein startte het project Mission (im)possible. Het doel? Twee keer zo veel patiënten helpen als voorheen, terwijl werkplezier en kwaliteit van zorg verbeteren. Ze verzamelden ideeën en vervingen de ‘ja, maar’-reflex door ‘ja, en’. Dit resulteerde in aanpassingsvoorstellen op drie terreinen: meer betrekken van familie bij de zorg, een slimmere rolverdeling voor de verpleegkundigen en de inzet van een digitaal portaal.

Het ziekenhuis test nu op pilot-afdelingen op de locaties Nieuwegein en Leidsche Rijn hoe ze dit concept kunnen inzetten voor toekomstbestendige zorg.

Op het congres vertellen ze waarom ze de urgentie voelden om met dit project te starten. En waarom is hun project anders dan andere projecten? Ze delen met jullie hun leermomenten en bevindingen uit het project en de pilotfase.

Op de foto: verpleegkundigen Gerbrecht van der Meulen en Melanie Oostrom namen deel aan de projectgroep en leiden nu de pilot.

Evelyn Finnema

Hoogleraar Verplegingswetenschap en Onderwijs en Chief Nursing Officer ministerie VWS Evelyn Finnema vertelt over het belang van het omarmen van je professionaliteit; weten waar je van bent (en waarvan niet) en wat je professionele identiteit is.

Brigitte de Brouwer

Meer dan 21.000 verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgers en begeleiders gaven in een nulmeting van de Landelijke Monitor Zeggenschap aan hoe zij de zeggenschap ervaren. Brigitte de Brouwer, co-founder van Accuralis, neemt je mee in hoe het ervoor staat met zeggenschap in de Nederlandse zorgorganisaties. En waarom is deelname zo waardevol voor jou en voor je organisatie?

Congres – Landelijk Actieplan Zeggenschap

Theatergroep Kapok

Na het grote succes van vorig jaar zijn ze er ook dit jaar weer bij. Kapok geeft met improvisaties en liedjes een heel andere draai aan het soms taaie vraagstuk van zeggenschap versterken en laat iedereen met meer (zelf)vertrouwen de zaal uit gaan. Enthousiasme gegarandeerd!

En natuurlijk is er nog veel meer…

De hele dag kun je workshops en sessies bijwonen of de informatiemarkt bezoeken. Er is volop netwerkgelegenheid en DeFabrique zorgt weer voor lekkere hapjes en drankjes.

Binnenkort vind je hier het volledige programma.

Wil jij bijdragen aan ons congres, heb je bijvoorbeeld een goed idee voor een sessie of wil je op infomarkt staan? Stuur dan een mail naar info@actieplanzeggenschap.nl.

Congres – Landelijk Actieplan Zeggenschap

Voor wie?

Deze dag is bedoeld voor professionals uit de zorg, jeugdzorg en het sociaal werk, leidinggevenden, bestuurders, HR-professionals en andere geïnteresseerden die aan de slag willen met zeggenschap.

Congres – Landelijk Actieplan Zeggenschap

Aanmelden en vroegboekkorting

Ben jij erbij op 3 juni? Maak gebruik van onze vroegboekkorting, dan betaal je 75 euro in plaats van 100 euro.

Het congres vindt plaats in DeFabrique in Utrecht, vanaf 09:00 tot ongeveer 17:30 uur. 

Zeggenschap versterken kun je niet alleen! Nodig dus zeker ook je collega’s, leidinggevende en bestuurder uit voor deze dag.

Heb je vragen over het congres en deelname, stuur dan een e-mail naar info@actieplanzeggenschap.nl.

Bekijk hier de terugblik van het congres 2023