Zeg jij wat je ergens van vindt?
Zeg jij het als je vindt dat er iets beter kan op je werk? Geef jij je mening om de zorg voor cliënten of patiënten te verbeteren? En ga je dan ook in gesprek met je collega’s? Dat is zeggenschap! Maar zeggenschap is iets dat je samen doet. Met collega’s, leidinggevenden of behandelaren kijk je of jouw ideeën uitgevoerd kunnen worden. En als het niet kan, kijk dan samen wat er wel mogelijk is. Daarom is het zo belangrijk om met elkaar te blijven praten! Op de poster vind je jouw eerste stappen naar zeggenschap. Hieronder vind je een aantal stellingen die je met je team en leidinggevende kunt bespreken. Een mooie manier om het gesprek over zeggenschap te voeren.
Stellingen om met je collega’s en leidinggevende te bespreken
-
1Als ik het ergens niet mee eens ben, durf ik dat te zeggen.
Voel jij je vrij om je mening te geven? En hoe kom je dan tot een oplossing? Alleen zeggen dat iets niet goed is, is soms even heel fijn, maar het lost niets op. Ga op zoek naar manieren om een oplossing te vinden voor de lange termijn. Bespreek je gevoel en ideeën met de juiste mensen.
-
2Ik heb alleen zeggenschap als mijn idee echt uitgevoerd wordt.
Heb je echt alleen maar zeggenschap als jouw idee uitgevoerd wordt? Of is het belangrijker dat er naar je geluisterd wordt en bijvoorbeeld je leidinggevende samen met jou kijkt wat er wel kan? Bekijk het eens vanuit de rol van de ander? Weet jij waar je collega rekening mee moet houden?
-
3Ik kan mijn werk alleen goed doen als ik zeggenschap heb.
Is dat zo? Of zijn er bepaalde onderdelen van je werk die je dan moeilijker kunt uitvoeren. En wat heb jij dan nodig?
-
4Ik wil meebeslissen over alles wat er op mijn afdeling/woonlocatie en met mijn cliënten of patiënten gebeurt.
Als professional in de zorg, jeugdzorg en het sociaal werk breng jij de meeste tijd met je cliënten of patiënten door. Je weet goed wat zij nodig hebben. Maar ben je je ook bewust dat je leidinggevende wellicht met bepaalde regels te maken heeft waardoor je niet zomaar iets kunt veranderen?
-
5Zonder zeggenschap van mij en mijn collega’s mogen er geen beslissingen genomen worden.
Bespreek deze stelling zeker ook met je leidinggevende. Interessant om te weten wat jullie kijk hierop is.
Zeggenschap doe je samen
Wist je dat je bij nieuwe ideeën of veranderingen rekening moet houden met verschillende dingen en mensen? Bijvoorbeeld met geldzaken of regels van de overheid. Daardoor kan het zijn dat jouw idee niet precies zo uitgevoerd kan worden, als je had bedacht. Het is belangrijk om te vragen waarom iets niet kan. Dan begrijp je dat beter en kun je samen kijken wat er wel kan.
Krijg nog meer kennis van zeggenschap met onze gratis e-learning
De e-learning biedt praktische tips aan iedere professional in de zorg, jeugdzorg en sociaal werk die nog niet dagelijks bezig is met zeggenschap, maar die wel interesse heeft om dit te gaan versterken. Ben jij dit? Volg dan deze e-learning van ongeveer 30 minuten om meer en vaker jouw mening en ideeën te delen met anderen en om hierover een goed gesprek aan te gaan met elkaar.