Wet ‘Zeggenschap in de zorg’

Wet ‘Zeggenschap in de zorg’

Elk perspectief telt!

Op 1 juli 2023 is de wet ‘Zeggenschap in de zorg’ ingegaan. Hierin staat dat een zorgorganisatie zorgprofessionals in de gelegenheid moet stellen om invloed uit te oefenen op het beleid, wanneer dat van belang is voor het verlenen van goede zorg. De inbreng van zorgprofessionals is net zo waardevol als de inbreng van artsen en leidinggevenden.

Maak goede afspraken

In de wet is niet voorgeschreven hoe dit precies vorm moet krijgen in een organisatie. Dit organiseert het bestuur samen met de zorgprofessionals. Om ervoor te zorgen dat het niet vrijblijvend is, is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken.

Bekijk voor extra uitleg ook het filmpje van V&VN voorzitter Bianca Buurman.

Waarom is deze wet nodig?

De wet is een extra stok achter de deur om zeggenschap in jouw organisatie te versterken. In veel organisaties hebben zorgprofessionals te weinig invloed op het beleid en de kwaliteit van de zorg. Dit terwijl zorgprofessionals zoals jij juist dagelijks met zorgvragers werken. Net als artsen en andere disciplines heb jij een waardevolle bijdrage op wat goede zorg is en inzicht in hoe je die zorg kunt verbeteren. Door meer zeggenschap, kun je je vak beter uitoefenen en bijdragen aan de kwaliteit van zorg.

Wat verandert deze wet voor jou?

Door de nieuwe wet kun jij het gesprek aangaan met je collega’s en bestuurders over hoe je binnen jouw organisatie meer zeggenschap voor zorgprofessionals kunt bereiken. Doe dit in samenspraak en maak concrete afspraken over hoe je mee kunt praten over besluiten die jouw werk aangaan.  

Lees ook: