Programma – congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’

Plenaire opening – 9:30 – 11:00 uur

Tijd voor meer zeggenschap! We openen de dag spectaculair met muziek, film, mooie voorbeelden en…

Annamarike Seller over de stand van zaken rondom zeggenschap in Nederland

Waar gaan organisaties mee aan de slag in subsidieronde 2? En hoe kun je tijd en ruimte maken om met zeggenschap aan de slag te gaan? Programmaleider van het Landelijk Actieplan Zeggenschap Annamarike Seller geeft vanuit het LAZ de laatste inzichten en geleerde lessen over zeggenschap in Nederland, om het hele systeem in de organisatie in beweging te krijgen. Zeggenschap versterken doe je samen!

Rowan Marijnissen over haar weg naar meer zeggenschap

Als toenmalig voorzitter van V&VN IC greep Rowan Marijnissen (verpleegkundige en toezichthouder bij de Nederlandse Zorgautoriteit) in de coronapandemie haar kans om verpleegkundigen een stem te geven. Ze maakte zich onder meer hard voor het opschalen van de (IC-)capaciteit en het herstelplan voor zorgprofessionals.

Tijdens de opening van het congres vertelt zij haar persoonlijke verhaal over samenwerken met alle perspectieven en hoe ze haar stem heeft laten horen.

Theatergroep Kapok

Na het grote succes van vorig jaar zijn ze er ook dit jaar weer bij.

Kapok geeft met improvisaties en liedjes een heel andere draai aan het soms taaie vraagstuk van zeggenschap versterken. Thema’s als het goede gesprek voeren, verbinding zoeken en je uitspreken zetten ze moeiteloos om naar luchtige improvisaties en liedjes. Ze laten iedereen met meer (zelf)vertrouwen en vol enthousiasme de zaal uit gaan.


Sprekers en sessies

Professionele identiteit als basis voor goede zorg en zeggenschap

Hoogleraar Verplegingswetenschap en Onderwijs en Chief Nursing Officer ministerie VWS Evelyn Finnema vertelt over het belang van het omarmen van je professionaliteit; weten waar je van bent (en waarvan niet) en wat je professionele identiteit is.

Onthullende inzichten uit de landelijke Monitor Zeggenschap

Meer dan 21.000 verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en begeleiders hebben laten horen hoe zij de zeggenschap ervaren, in de allereerste meting van de landelijke Monitor Zeggenschap. Dat leverde een schat aan inzichten op.

Brigitte de Brouwer, mede-eigenaar van Accuralis, duikt met jullie in deze inzichten. Een deelnemer uit een zorgorganisatie deelt hoe ze de monitor hebben omarmd om praktische veranderingen teweeg te brengen.

Ontdek in deze sessie waarom jouw deelname essentieel is voor zowel jou als je organisatie!

Mission (im)possible

Het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein startte het project Mission (im)possible. Het doel? Twee keer zo veel patiënten helpen als voorheen, terwijl werkplezier en kwaliteit van zorg verbeteren.

Inmiddels zijn er aanpassingsvoorstellen op drie terreinen en draaien ze hiermee een pilot op twee afdelingen.

Het meest waardevolle is dat ze dit bedachten en uitvoerden met de mensen die het het meest aangaat: de patiënt, de naaste, het multidisciplinaire team en – in the lead – de verpleegkundige. Tijdens het congres delen leden van het projectteam hun leermomenten en bevindingen uit het project en de pilotfase.

Multidisciplinaire zeggenschap – Professionals delen het roer

Lentis GGZ heeft sinds 2021 een multidisciplinaire professionele staf. Vanuit het motto: ‘het werk is multidisciplinair, dus onze vertegenwoordiging ook!’ geven ze daarmee vorm aan professionele zeggenschap in de organisatie.

In deze sessie neemt Geja Boomsma-Vos (gezondheidszorgpsycholoog in opleiding tot specialist) je mee in hun ontwikkelproces en deelt ze uit eigen ervaring tips, tricks, valkuilen én de opbrengsten van deze ontwikkeling. Vragen die zeker aan bod komen zijn onder andere: Hoe kun je zeggenschap multidisciplinair vormgeven? En welke rol heeft de verpleegkundige binnen de professionele staf?

Effectieve communicatie aan de bestuurstafel

Hoe zorg je dat je dat je als gesprekspartner serieus genomen wordt? Hoe verander je het beleid op een constructieve wijze? En hoe werkt besluitvorming en groepsdynamiek?

Ilona Eichhorn (trainer ImpactAll) behandelt deze vragen en thema’s zoals omgaan met verschillende belangen, en onderlinge besluitvorming en groepsdynamiek in deze workshop. Door de praktische, actieve en luchtige manier van werken krijgen de deelnemers meer zelfinzicht en de kans om zichzelf te verbeteren. Goed communiceren is geen one-size-fits-all, maar het flexibel kunnen meebewegen in iedere situatie.

De impact van een humane organisatie, het Actie Leer Netwerk en Molendrift GGZ

Moeite om zorgmedewerkers te vinden of te behouden? Bij GGZ Molendrift hebben ze daar geen problemen mee. Bij Molendrift is namelijk zowel de hulp aan de cliënt als de ontwikkeling van de medewerkers prioriteit,  wat wordt doorgevoerd in het volledige bedrijfsproces.

In deze workshop laat Molendrift zien wat de impact is van het doorvoeren van zeggenschap in de volledige organisatie. Wat zijn successen maar ook valkuilen? Leer in deze workshop op een andere manier kijken naar het organiseren van zeggenschap.

Verpleegkundig leiderschap, niet zonder de patiënt!

Hoe kun je verpleegkundig leiderschap concreet maken in de dagelijkse praktijk? En, wat heeft een patiënt eigenlijk aan verpleegkundig leiderschap?

Margreet van der Cingel (lector NHL Stenden Hogeschool/Medisch Centrum Leeuwarden) gaat in deze workshop – samen met een patiënt die aansluit – op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

En verder

  • Het Landelijk Actieplan Zeggenschap: wat weten we na 1,5 jaar zeggenschap versterken?  
  • Mick Olvers (verpleegkundige) en Marjolein Heemels (directeur verpleegkunde) over de zeggenschapsontwikkelingen in MUMC+ 
  • Watze Hepkema over wat leidinggevenden moeten doen om professionals meer eigenaarschap en zeggenschap te laten nemen. En ook wat professionals zelf moeten doen als leidinggevenden die ruimte geven.  
  • Panelgesprek met bestuurders: hoe organiseer je als bestuurder zeggenschap in je organisatie? 
  • Cordaan over de samenwerking tussen professionele zeggenschap en medezeggenschap, de VVAR en OR. 
  • Michiel van Vliet van Zetje stimuleert inzichten en bewustwording om persoonlijk leiderschap te versterken.  

Komende tijd vullen we dit overzicht met sessies nog verder aan.

Plenaire afsluiting – 16:10 – 16:30 uur

Theatergroep Kapok sluit het congres af met een muzikale en theatrale boost. Daarna sluiten we af met een borrel voor wie nog gezellig wil napraten. 

Aanmelden

Wil jij hierbij zijn? Wacht dan niet te lang. T/m 7 april kun je nog gebruik maken van onze vroegboekkorting en betaal je slechts 75 euro (i.p.v. 100 euro) voor je kaartje.