Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’

Congresprogramma ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’

Samenwerken aan zeggenschap werkt!

Dat zien we om ons heen en dat laten we zien op ons congres. Dit jaar organiseren we nog meer sessies vanuit de verschillende perspectieven: professionals, leidinggevenden, professionele raden, behandelaren en bestuurders.

Wat kun je verwachten? De belangrijkste inzichten, lessen en praktische tips via professionals, leidinggevenden en bestuurders van organisaties die vertellen over hun ervaringen met het versterken van zeggenschap, inspirerende sprekers en via interactieve workshops.

Je hoeft je bij aanmelding niet in te schrijven voor de workshops. Dit kun je later in de congres-app doen of tijdens het congres bepalen.

Meld je snel aan! En wanneer je direct ook je collega’s aanmeldt, ontvang je een mooie korting (bij aanmelding van minimaal 5 personen tegelijk, betaal je per persoon 99 euro i.p.v 129 euro).    

Praktische informatie

Maandag 23 juni 2025
DeFabrique, Utrecht
Van 09:00 tot ongeveer 17:30 uur
Aanmelden

Inloop

Kom op tijd en pak een lekker kopje koffie of thee voor we beginnen met het programma.

Plenaire opening

Zeggenschap in de spotlight! We openen de dag spectaculair met muziek, film, mooie voorbeelden en theater.

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    De stand van zaken rondom zeggenschap in Nederland – Annamarike Seller van het LAZ

    Wat is zeggenschap ook alweer? En wat komt er allemaal bij kijken? In deze plenaire sessie geeft Annamarike Seller, programmaleider van het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ), je in heldere taal inzicht in de stand van zaken én wat jij kunt doen. Want één ding is duidelijk: samenwerken aan zeggenschap werkt!

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Zeggenschap in de praktijk: de reis van Aafje en Frisius MC

    Hoe ziet het eruit als je zeggenschap écht goed organiseert? In deze sessie nemen Aafje en Frisius MC je mee in hun eigen zeggenschapsreis. Bij Aafje leidde een vernieuwde aanpak van indicatiestelling tot minder werkdruk én meer afwisseling voor professionals. Frisius MC zag de vertrekintentie onder medewerkers dalen door zeggenschap stevig te verankeren in duidelijke structuren en overlegorganen.

Sessies ronde 1

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Monitor Zeggenschap – Lessen uit het land, kansen voor vooruitgang – Brigitte de Brouwer

    Professionele zeggenschap blijkt een krachtige motor te zijn voor tevreden professionals, het behoud van professionals en de ervaren kwaliteit van zorg. Brigitte de Brouwer (Accuralis) zoomt in op de inspirerende resultaten van de Monitor Zeggenschap: de beste praktijkvoorbeelden, welke concrete verbeterstappen organisaties zetten en hoe zeggenschap en autonomie bijdragen aan werktevredenheid, aantrekkelijk werkgeverschap én het behouden van talent.

    Brigitte laat zien hoe een gevalideerd instrument organisaties helpt om scherp in beeld te brengen waar zeggenschap ligt en hoe dit verder versterkt kan worden. En hoe zeggenschap in de zorg en het sociaal domein in heel Nederland wordt ervaren. Mis deze sessie niet als je benieuwd bent naar hoe professionele zeggenschap en autonomie het verschil kunnen maken in jouw organisatie.

  • Vervolg: de zeggenschapsreis van Aafje en Frisius MC

    Wil je méér weten naar aanleiding van het interview met Aafje en Frisius MC in het plenaire deel? Wil je weten hoe zij zulke mooie resultaten hebben behaald? Of heb je specifieke vragen voor hen? Kom dan vooral naar deze sessie! Onder leiding van Ilona Eichorn is er alle gelegenheid voor interactie en meer verdieping.

     

    Vanuit Aafje zijn aanwezig:

    • Astrid Kies, teamcoach

    • Jennifer Meyer, verzorgende IG in de thuiszorg

    • Judith Schulten, wijkverpleegkundige

    • Petra Veninga, manager thuiszorg

    Vanuit Frisius MC zijn aanwezig:

    • Aukje Corbée, lid VSB en regieverpleegkundige

    • Fernand Bottema, regieverpleegkundige en lid verpleegkundige kernstaf

    • Arno Huismaken, voorzitter VSB

    • Erica Schaper, voorzitter Raad van Bestuur

    • Femke van der Steenstraten, medisch co-bestuurder

    • Gerbrich de Vries, teammanager zorgproces

    Een unieke kans om in gesprek te gaan met collega’s uit de praktijk én het bestuur en om te leren van hun gezamenlijke aanpak in het versterken van professionele zeggenschap.

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Baas over eigen beroep – wens, wet of werkelijkheid? – Judith Tielen

    Professionals zijn deskundig, betrokken bij de zorg en goed (interprofessioneel) samenwerken zit in hun genen. Maar lang niet altijd voelen ze de ruimte om hun mond open te doen als er keuzes gemaakt moeten worden over de zorg van individuele patiënten. Of over besluiten over beleid in de zorginstelling. Lang niet altijd voelen ze zich baas over hun eigen beroep. Daarom is er de initiatiefwet zeggenschap (Ellemeet-Tielen), nu inmiddels zo’n twee jaar van kracht. Wat was eigenlijk de bedoeling van deze wet? En waartoe leidt die nu? 

    Judith Tielen (lid van de Tweede Kamer voor de VVD) licht de achtergrond en aanloop naar de wet toe en gaat in gesprek om te horen hoe de wens van deze wet tot werkelijkheid kan komen. 

    Sprekers:

    Judith Tielen
  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Mini-training: Een Zetje in Persoonlijk Leiderschap!

    “Je bent zo groot als je grootste verlangen en zo klein als je diepste beperkende overtuiging.” – William James

    Zetje organiseert een interactieve workshop voor deelnemers die intrinsiek gemotiveerd én bereid zijn om met elkaar over zichzelf in gesprek te gaan. Met een aantal gerichte, persoonlijke vragen waarover je met elkaar in gesprek gaat, kom je tot inzichten en bewustwording die je uitnodigen om jouw Persoonlijk Leiderschap te versterken. Welk Zetje heb jij nodig?

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Toezicht en zeggenschap – Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn

    Sanne Hesp-Schutte (Manager Klinieken, lid Raad van Toezicht in het  HagaZiekenhuis en Kennemerhart), Bianca Buurman en Monique Valentijn vertellen hun persoonlijke verhaal: waarom zijn zij toezichthouder geworden en hoe gaan ze hierin te werk? In deze sessie hoor je naast het persoonlijke verhaal ook informatie over de leidraad die de commissie ontwikkelt voor toezichthouders. De sprekers maken deel uit van de commissie Toezicht en zeggenschap van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ), in samenwerking met het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ). 

    De introductie van de leidraad leert je meer over de praktische, uitvoerbare strategieën die zeggenschap op elk niveau (organisatie, team, individueel) stimuleren. Zo kun je hierover vanuit een professionele raad in gesprek gaan met de Raad van Toezicht van jouw organisatie. En misschien inspireert hun verhaal je wel om zelf over een paar jaar ook toe te treden tot een Raad van Toezicht?

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Ontdek succesverhalen: laat je inspireren door professionals en professionele raden

    Hoe geef je als professionele raad écht vorm aan zeggenschap in je organisatie? In deze sessie hoor je hoe de VAR, PAR en VSB van Thebe en het Slingeland Ziekenhuis die rol invullen. Met lef, samenwerking en een flinke dosis doorzettingsvermogen. De sessie staat onder leiding van Silke Oosterveld, coördinator van het VAR-platform bij V&VN. Er is volop ruimte voor interactie, reflectie en uitwisseling.

    Mariëlla van Veen (verpleegkundige) en Marjolein Damen (wijkverpleegkundige) vertellen hoe Thebe met een ogenschijnlijk klein initiatief – de druppelbril – grote impact wist te maken. Vanuit het Slingeland Ziekenhuis delen Esther Wieggers (verpleegkundig consultant) en Mirjam Kaemingk (verpleegkundig specialist) hun ervaringen met het versterken van zeggenschap op meerdere niveaus in de organisatie. Je hoort wat werkte, waar het knelde en hoe zij onderweg hun koers hebben aangepast.

    Daarnaast maak je kennis met de Richtingwijzer professionele raden: een praktisch hulpmiddel dat je ondersteunt in jouw rol als aanjager, belangenbehartiger, expert en rolmodel. Met concrete acties die je direct kunt verbinden aan jouw werk als raadslid of adviseur.

    Sprekers:

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Dit ben ik: verzorgende IG – Marieke van Wieringen

    Hoe maak je jouw unieke kennis, kunde, rol en waarde(n) als verzorgende IG beter zichtbaar, zowel binnen als buiten de zorg? Marieke van Wieringen (onderzoeker VU Amsterdam) geeft je praktische handvatten en meer zelfvertrouwen om jezelf én je vak als verzorgende IG een krachtige stem te geven!

    Met foto’s en het recent gepubliceerde beroepsbeeld van verzorgenden IG gaat Marieke het gesprek aan over wie je bent, wat je doet, en waar je voor staat: je professionele identiteit. Je ontdekt hoe jouw kennis en kunde aansluiten op die van andere zorgverleners en waar jullie elkaar aanvullen. Ook leer je hoe je jouw specifieke kennis en vaardigheden verwoordt en hoe je jouw ideeën, behoeften en belangen binnen jouw organisatie effectiever kunt uitdragen. 

    Sprekers:

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Nurses Know Better: 4 jaar ervaring

    Na 4 jaar leeft het programma ‘Nurses Know Better’ nog steeds in het Groene Hart Ziekenhuis. In deze sessie vertellen Susanne Boetekees (verpleegkundige) en Dionne van Kessel (cardioloog / medisch specialist) over waar het programma voor staat, welke lessen zijn geleerd en welke werkwijze is toegepast voor meer zeggenschap. Ze gaan in op interventies die je op iedere afdeling kunt inzetten. 

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Uitzend-KRACHT: over de noodzaak en uitdagingen van tijdelijk werk in de zorg – Pieterbas Lalleman en Inge Wolbers

    Om daadwerkelijk samen zeggenschap te hebben is het belangrijk om alle professionals die werkzaam zijn in de zorg een stem te geven. Dus ook de uitzendkracht. En die wordt nog te vaak over het hoofd gezien. In deze sessie ontkrachten Pieterbas Lalleman (lector Leiderschap aan de Fontys Hogeschool) en Inge Wolbers (PhD kandidaat, Hogeschool Utrecht) vanuit de ResoNANCE onderzoeksgroep de aanname dat tijdelijke verpleegkundigen, zoals zzp’ers, uitzendkrachten of flexpoolmedewerkers, de kwaliteit van zorg negatief beïnvloeden. Ze gaan graag in gesprek met professionals (vast, maar ook zzp’ers, flexmedewerkers en tijdelijke krachten), management, bestuur en HR in gesprek over hun ideeën. Wat moet er veranderen om de kracht van deze uitzendkrachten optimaal te benutten en daadwerkelijk samen te werken aan zeggenschap?

    De ResoNANCE onderzoeksgroep deed de afgelopen jaren onderzoek (realist review) naar de invloed van tijdelijk verpleegkundig personeel dat onbekend is met de afdeling en de patiënt, en wat de impact daarvan is op de kwaliteit van zorg. De onderzoeksgroep stelt vanuit evidence dat tijdelijk personeel vanuit deskundigheid en ervaring juist kan bijdragen aan goede zorg, zolang ze goed gefaciliteerd zijn. Teams en zorgorganisaties hebben een verantwoordelijkheid in het wegnemen van de twijfels over tijdelijk personeel. Zij kunnen zelf meer doen om ervoor te zorgen dat deze groep snel de organisatie en patiënten leert kennen. Daarmee kunnen ze kwaliteit borgen.  

    Ben je zzp’er of uitzendkracht, of werk je regelmatig met zzp’ers, uitzendkrachten of flexmedewerkers? Mis deze sessie dan niet en denk en praat mee over deze bevindingen. 

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    De nieuwste inzichten over de werking van zeggenschap – LAZ

    Wil jij meer inzicht over de werking van zeggenschap? Kom naar deze sessie, waarin het LAZ nieuwe inzichten presenteert die ze kregen vanuit onderzoek naar zeggenschapsprojecten van de organisaties die door hen werden begeleid. Kirsten Janssen-Beentjes, onderzoeker bij het LAZ, vertelt over de 6 mechanismen die zeggenschap versterken en de vernieuwde interventies. Tijdens de bijeenkomst laat ze zien welke nieuwe interventies passen bij het probleem dat jij binnen je organisatie wil oplossen.

    Zeggenschap versterken in een organisatie kan lastig zijn; er is helaas geen standaardoplossing. Maar het wordt steeds duidelijker hoe je er effectief aan kunt werken. Het LAZ deed onderzoek naar de zeggenschapsprojecten van de organisaties die door hen worden begeleid en kwam hierbij tot twee nieuwe inzichten.

    Zes mechanismen

    Er zijn inmiddels zes mechanismen ontdekt die bijdragen aan het versterken van zeggenschap in organisaties. Denk aan de ‘positionering van het beroep’ en ‘leiderschap tonen en eigenaarschap nemen’. Je leert wat de mechanismen zijn en hoe ze je helpen om helder te krijgen wat het probleem is waaraan je wilt werken. We laten je zien aan welke knoppen binnen een mechanisme je kunt draaien om een positief resultaat te behalen.

    Nieuwe interventies

    Daar horen natuurlijk bepaalde acties – oftewel interventies – bij. Met de ervaringen van 140 organisaties hebben we het overzicht van mogelijke interventies vernieuwd. Tijdens de bijeenkomst doe je oefeningen aan de hand van een casus. Je gaat naar huis met nieuwe handvatten om in je eigen organisatie aan de slag te gaan.

Sessies ronde 2

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Zeggenschap professionals & besturen – samen leren groeien! – Gia Wallinga, Icare en Zorggroep Meander

    Gedeeld eigenaarschap kost tijd en geld, maar levert juist ook tijd en geld op. En het maakt ook nog eens elk besluit beter voor klanten en bewoners. Daar is Gia Wallinga (directeur-bestuurder bij Icare en Zorggroep Meander) van overtuigd. Vanuit haar ervaring met professionele zeggenschap vertelt ze over de dilemma’s en heilige huisjes die ze tegenkwam. Wat doet ze als het spannend wordt? 

    Hoe zorg je dat de gezamenlijke denkkracht van professionals in de haarvaten van de organisatie terechtkomt. En welke valkuilen kwamen ze bij Icare tegen? En wat was het geheim waardoor eigenaarschap en de implementatiesnelheid omhoogschoten in de organisatie? Gia vertelt over haar rol en ervaringen in deze workshop, waarin dialoog en samen leren centraal staan

    Sprekers:

    Gia Wallinga
  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Integraal werken aan versterken van leiderschap zorgprofessionals – Pauline van Dorssen

    Wanneer je ruimte geeft aan zeggenschap van professionals, leidt dit niet als vanzelf tot leiderschap van zorgprofessionals. Dit blijkt uit onderzoek. Sommige zorgprofessionals pakken zeggenschap gemakkelijk op, anderen zijn terughoudender. Pauline van Dorssen (lector Regie op inzetbaarheid bij Zuyd Hogeschool en consultant bij Loyalis) geeft aanknopingspunten voor een integrale organisatiestrategie om professioneel leiderschap te versterken. Welke invloed kunnen het team, de leidinggevende, HR en het organisatiesysteem hebben op het leiderschap van zorgprofessionals? 

    In deze sessie verkent Pauline via het IGLO model en het Eigen regie-model welke kansen er voor betrokkenen zijn om een aanmoedigende cultuur te creëren, waarin professionals hun leiderschap willen, kunnen én durven gebruiken. Wat is helpend en wat is juist remmend voor het ontwikkelen van professioneel leiderschap?  

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Laat je horen! – Evelyn Finnema 

    Zeggenschap doe je samen, ook op landelijk niveau. In deze interactieve sessie laten Evelyn Finnema (Chief Nursing Officer), Thomas Smits en Jessie Wagemakers (beiden werkzaam bij VWS) zien hoe beleid tot stand komt binnen het ministerie van VWS, wat de invloed is van de Tweede Kamer, en vooral: hoe jij daar als zorgprofessional zelf invloed op kunt uitoefenen.

    Aan de hand van de verschillende fases van de beleidscyclus nemen zij je mee in de dynamiek van beleidsvorming, -voorbereiding, uitvoering en evaluatie. Je krijgt concrete voorbeelden én praktische tools aangereikt om direct zelf zeggenschap te nemen op landelijk niveau.

    Verwacht een sessie met interactie, herkenbare situaties en volop ruimte voor gesprek. Want zeggenschap begint bij jezelf, maar samen maak je het verschil.

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Spreek je uit! – Ilona Eichhorn  

    “You can have brilliant ideas, but if you can’t get them across, your ideas won’t get you anywhere” (Lee Lacocca)  

     Hoe zorg je dat jij niet de enige bent die jouw plan, visie of idee ondersteunt? Hoe neem je anderen mee zodat het niet bij woorden blijft? Hoe zet je overtuigingskracht in om de kwaliteit van de zorg te verbeteren? Ilona Eichhorn (trainer ImpactAll) helpt je met inzichten om je op zo’n manier uit te spreken dat je sterker overkomt.  

    De volgende onderwerpen komen in deze sessie onder andere aan bod: de psychologie van het overtuigen, goed brengen van een lastige boodschap, strategisch onderbouwen van standpunten, luisteren en reageren, verschillende communicatiestijlen en stem en houding als bron van gezag. Heb je een mening en wil je die laten horen op een manier dat mensen ernaar luisteren? Dan mag je deze sessie niet missen. 

    Ilona geeft op het congres ook de workshop ‘De taal van succesvol samenwerken’.

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Stappenplan voor zeggenschap: van jaarlijkse aanpak naar meerjarenplan – LAZ

    Wil je de theoretische kennis over zeggenschap omzetten in een concreet en strategisch plan voor jouw organisatie? Kom dan naar de sessie onder leiding van Marjolein Oudshoorn en Loes van Wees. Tijdens deze sessie maak je kennis met een praktische tool die je helpt om in kaart te brengen waar jullie nu staan én welke stappen nodig zijn om zeggenschap verder te versterken. De tool is ontwikkeld op basis van onderzoek vanuit het Landelijk Actieplan Zeggenschap naar de projecten die wij begeleiden, en is dus gebaseerd op praktijkervaring.

    Zeggenschap realiseren vraagt om een cultuuromslag en dat kost tijd. Heeft jouw organisatie eerder subsidie ontvangen om zeggenschap te bevorderen? Fantastisch! Maar waarschijnlijk zijn jullie er nog niet. Duurzame versterking van zeggenschap vereist inzet op meerdere niveaus, met verschillende interventies, afgestemd op de unieke situatie en ontwikkelfase van jouw organisatie. Een aanpak op maat is dus essentieel.

    In deze sessie krijg je concrete handvatten om zeggenschap duurzaam te verankeren via een meerjarenplan. Je leert wat de essentiële bouwstenen zijn voor blijvende impact én hoe je deze toepast binnen jouw organisatie. De sessie is interessant voor leden van professionele raden (zoals VAR, PAR, VSB), maar zeker ook voor hoger management en HR.

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Ontdek succesverhalen: laat je inspireren door leidinggevenden 

    Hoe geef je als leidinggevende écht ruimte aan de stem van professionals? In deze sessie hoor je hoe collega-leidinggevenden van Amsterdam UMC en Tergooi MC samen met hun teams bouwen aan structurele zeggenschap. De sessie wordt begeleid door Sanne Schutte en biedt volop ruimte voor uitwisseling, praktische inzichten en eerlijke verhalen – ook over wat niet meteen werkte en hoe plannen zijn bijgesteld.

    Imre den Breejen (verpleegkundig directeur, Amsterdam UMC), Samantha van Rouwendaal (leidinggevende Tergooi MC) en Janet Bloemhof (stafadviseur verpleegkunde Tergooi MC) delen hun ervaringen met twee jaar werken met teamraden: een overlegvorm waarin zorgprofessionals en leidinggevenden samen besluiten nemen over zorg, organisatie en middelen.

    Wat levert deze manier van samenwerken op? Wat vraagt het van jou als leidinggevende? En hoe blijf je samen in beweging, ook als het schuurt?

    Je maakt bovendien kennis met de Richtingwijzer leidinggevenden: een praktisch hulpmiddel dat je ondersteunt in jouw rol als gids, coach, facilitator en verbinder. Per rol krijg je concrete handvatten om zeggenschap binnen je team duurzaam te versterken.

    Voor iedereen die werk wil maken van krachtige samenwerking tussen professionals en leidinggevenden.

    Sprekers:

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    De cultuur van de zorg = de invulling van medezeggenschap

    Waarom is goede feedback in de zorg zo lastig? Patricia Engelaar – Kammeijer en Romy Snoeijenbos laten zien welke patronen daarbij een rol spelen én hoe je die kunt doorbreken.

    In deze sessie laat Patricia Engelaar – Kammeijer zien welke cultuurpatronen feedback en medezeggenschap in de weg staan. Ze geeft inzicht in wat zorgprofessionals drijft. Wat vinden ze belangrijk? Hoe beïnvloeden ze hun omgeving? En hoe gaan leiders om met signalen vanaf de werkvloer?

    Romy Snoeijenbos van de Isala Klinieken deelt haar praktijkervaring. Ze laat zien hoe inzicht in drijfveren in haar ziekenhuis heeft geholpen om beter feedback te geven én te ontvangen.

    Je leert hoe je effectiever omgaat met medezeggenschap. En hoe je vastgeroeste patronen doorbreekt.

    Bonus: deelnemers ontvangen gratis de publicatie Who cares? Wat drijft mensen in de zorg en hoe behouden we hun werkplezier.

  • V&VN Visie op zeggenschapsstructuren – door Laura de Kok, Silke Oosterveld en Jeanette Knol

    Zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden is essentieel voor goede, toekomstbestendige zorg. Maar hoe geef je die zeggenschap duurzaam vorm binnen je organisatie? In deze workshop ga je onder leiding van Laura de Kok, Silke Oosterveld en Jeanette Knol aan de slag met het belang van heldere zeggenschapsstructuren en de cruciale rol van de Chief Nursing Officer (CNO) als strategisch verpleegkundig leider.

    We verkennen hoe goed ingerichte structuren kunnen bijdragen aan betere besluitvorming, meer werkplezier én zorg van hogere kwaliteit. Daarnaast bespreken we wat er nodig is om verpleegkundigen een stevige, gelijkwaardige positie te geven in het samenspel met bestuur, medisch leiderschap en management.

    Aan de hand van praktijkvoorbeelden en actuele dilemma’s gaan we met elkaar in gesprek over vragen als:

    • Hoe geef je mandaat aan verpleegkundig leiderschap zonder bestaande structuren te ondermijnen?

    • Waar ligt de grens tussen medezeggenschap en professionele autonomie?

    • Wat betekent shared governance in de dagelijkse praktijk?

    Een sessie vol inzichten, reflectie en handvatten voor iedereen die werk wil maken van sterke verpleegkundige zeggenschap op alle niveaus.

    Sprekers:

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Zeggenschap versterken? Betrek het management!

    Op weg naar organisatiebrede zeggenschap! Wie wil dat niet? Dat kan alleen als iedereen meedoet, ook managers en leidinggevenden. Dat gaat niet vanzelf. In deze sessie delen Roland Peppel, Sjors Frielink en Elianne de Kat van CC zorgadviseurs  inzichten en concrete handvatten om tot een succesvolle samenwerking met managers te komen. 

    Zeggenschap heeft pas echt impact als adviesraden en stafbesturen samenwerken met management. In deze sessie krijg je concrete handvatten om die samenwerking aan te gaan of te versterken. Je leert van onze inzichten én van elkaar. Bovendien krijg je helder in beeld waar het management een plek heeft op de routekaart naar zeggenschap. Aan bod komen: typen managers in relatie tot zeggenschap, wat voor soort samenwerking nodig is bij de fase van ontwikkeling van professionele zeggenschap, wat daarvoor nodig is en welke eerste stappen je kunt zetten, passend bij de fase waar jouw organisatie zich in bevindt. Of je nu net begint of al ervaring hebt: deze sessie is onmisbaar voor wie werk wil maken van echte invloed in de praktijk! 

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Wat voor collega ben jij? Samen werken aan gelijkwaardigheid in de zorg – #vaniknaarwij

    Gelijkwaardigheid op de werkvloer begint bij jezelf én bij het lef om het gesprek aan te gaan. In deze interactieve sessie onderzoek je samen met collega’s hoe je bijdraagt aan een open, veilige en gelijkwaardige werkcultuur. Verwacht inspiratie, herkenning én praktische handvatten om het verschil te maken in jouw team. Danka Stuijver, Anneke van ’t Zet en Pamela te Kulve delen hun ervaringen en inzichten.

    Tijdens deze sessie benadrukt Danka Stuijver (huisarts, Volkskrant-columnist en bestuurslid van VvAA) het belang van een krachtige stem voor zorgprofessionals. Zowel in de spreekkamer, als in het publieke debat. Anneke van ’t Zet (programmamanager VvAA) laat zien hoe zij samen met zorgprofessionals beweging op gang brengt rond thema’s als werkplezier, vertrouwen en vakmanschap. Pamela te Kulve (coach bij Zin in Zorg) nodigt je tot slot uit om stil te staan bij je eigen rol: wat voor collega ben jij, en hoe draagt jouw gedrag bij aan de werkcultuur?

    Je krijgt praktische handvatten om het gesprek op gang te brengen binnen je team. Bijvoorbeeld met de nieuwe VvAA-campagne #vaniknaarwij en de bijbehorende video “Wat voor collega ben jij?” Een sessie vol herkenning, inspiratie en concrete inzichten om gelijkwaardigheid in de zorg echt te laten werken.

Sessies ronde 3

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Doe het niet! Geen onderwijsbegroting over de rug van verpleegkundigen: samenwerking tussen VAR’en en beroepsvereniging

    De coalitiepartijen kwamen vorig jaar vlak voor de kerst met een onverwachte bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. De bezuiniging stond toen al – het bleek dat men niet goed had opgelet. Door succesvolle samenwerking tussen V&VN, UMC Groningen én een heel netwerk van VAR/VSB’s is het gelukt om deze bezuiniging in slechts één week tijd van tafel te krijgen. Dit lukte door politiek draagvlak te creëren, een heldere boodschap uit te dragen en verpleegkundigen door het hele land te mobiliseren. Bianca Buurman (voorzitter V&VN) en Dorien Blokker (CNO in het UMC Groningen) vertellen hoe deze samenwerking tot stand kwam en wat hierbij goed werkte.

    Deze collectieve kracht kunnen we veel vaker inzetten in de komende jaren. Dit vraagt echter wel iets: snelheid, goede samenwerking en planning over welke thema’s op de agenda moeten. Hier willen Bianca en Dorien graag met jou bij stilstaan.  

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Projectmatig werken als belangrijke basis voor het versterken van zeggenschap – Ria Slingerland-Blom 

    Zeggenschap versterken met een planmatige aanpak vergroot de kans op succes. Ria Slingerland-Blom (adviseur) geeft praktische handvatten om elke projectfase succesvol te begeleiden: van de initiatie tot de evaluatie. Zo til je zeggenschapsprojecten naar een hoger niveau en werk aan blijvende verbetering.

    Ria gaat dieper in op vragen zoals: hoe formuleer je een heldere projectopdracht en zorg je voor de juiste opdrachtgever? Hoe breng je de juiste mensen samen? Hoe stel je duidelijke doelen en houd je projecten op koers? Na afloop heb je meer inzicht in projectmatig werken om zeggenschap te versterken en heb je ideeën over hoe je alle betrokkenen laat samenwerken. Wil jij inspiratie om jouw zeggenschapsproject(en) succesvol op te zetten en af te ronden, met blijvende impact, kom dan zeker naar deze sessie! 

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    De taal van succesvol samenwerken – Ilona Eichhorn 

    Samenwerking is een belangrijke pilaar voor succesvolle zeggenschap. Iedereen wil constructief in gesprek en gelukkig gaan de meeste gesprekken goed. Maar ook als iedereen Nederlands spreekt, spreek je nog niet dezelfde taal. Iedereen kent de gesprekken waar je achteraf van denkt: ‘kan dat nou niet anders?’. Taal is een mooie ingang om de samenwerking te versterken. Ilona Eichhorn (trainer ImpactAll) helpt je met inzichten en oefeningen om de kunst van het succesvol samenwerken te verkennen.   

    De volgende onderwerpen komen in deze sessie onder andere aan bod: de werking van het menselijk brein, waarom samenwerken soms zo makkelijk en soms zo moeilijk gaat, hoe je aansluiting vindt bij de ander en hoe je jouw taal aansluit op de situatie, zodat je zo veel mogelijk bereikt. Na afloop heb je inzicht in patronen en praktische tips, tools en technieken die je direct in de praktijk kan toepassen. 

    Ilona geeft op het congres ook de workshop ‘Spreek je uit!’.   

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Toezicht op zeggenschap – Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd

    Als professionals meer zeggenschap en eigenaarschap ervaren over hun werk, zijn zij beter in staat zijn de kwaliteit en veiligheid van de zorg te verbeteren. Met die reden wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bijdragen dragen aan meer zeggenschap voor verpleegkundigen en verzorgenden. Hoe kunnen ze dat het beste doen? Ellen Spierings (senior inspecteur), Kelly Hamoen (coördinerend/specialistisch inspecteur) en Maaike van Egmond (senior inspecteur) van de IGJ praten je graag bij over wat zij tot nu toe hebben geleerd, gezien en gehoord. ‘Niets over ons, zonder ons’ geldt ook voor de inspectie en daarom nodigen ze jullie uit om mee te denken. Hoe kunnen ze in het toezicht op zo’n manier met zeggenschap omgaan dat het professionals en hun organisaties ook écht verder helpt? Pak deze kans en ga met de inspectie in gesprek!

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    CNIO als sleutel in digitale verpleegkundige zeggenschap

    Digitalisering is een belangrijk onderdeel in de transformatie van de zorg om de toegankelijkheid en kwaliteit ook in de toekomst te waarborgen. Dat vraagt om stevige verpleegkundige zeggenschap op lokaal, regionaal én landelijk niveau. In deze sessie verkennen we de rol van de CNIO als sleutelpersoon in het borgen van verpleegkundige invloed binnen digitale transformatie.

    We bespreken concrete praktijkvoorbeelden, laten zien hoe de CNIO positie inneemt in strategische besluitvorming, en hoe die rol bijdraagt aan succesvolle implementatie van innovaties. Deelnemers krijgen inzicht in hoe de CNIO-rol de verpleegkundige stem versterkt in het digitale zorglandschap én hoe zij deze rol binnen hun eigen organisatie (verder) kunnen positioneren.

    Digitalisering is niet meer weg te denken en onlosmakelijk verbonden met ons vak. In deze sessie ontdek je hoe verpleegkundigen – via de CNIO-rol – zelf invloed kunnen uitoefenen op digitale ontwikkelingen, van werkvloer tot beleidstafel.

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Ontdek succesverhalen: laat je inspireren door bestuurders 

    Hoe bouw je als bestuurder aan een organisatie waar professionals eigenaarschap voelen, invloed ervaren en elke dag het beste uit zichzelf kunnen halen? In deze inspirerende sessie ontdek je hoe je professionele zeggenschap stevig verankert in beleid én praktijk. Laat je meenemen in de succesverhalen van Santé Partners en GGZ Drenthe.

    Rogier van Dijk (bestuurder) en Hetty Bogerd (voorzitter vakgroep Sociaal Domein) laten zien hoe Santé Partners werk maakt van zeggenschap als gezamenlijke verantwoordelijkheid van professionals, leidinggevenden én bestuur. Vanuit GGZ Drenthe delen Erik Mulder en Mandy Benjamins hoe zij leiderschap en professionele invloed verbinden in de praktijk.

    Daarnaast maak je kennis met de Richtingwijzer bestuurders: een praktisch hulpmiddel dat je helpt om zeggenschap te versterken vanuit jouw rol als bestuurder. Je krijgt concrete handvatten om zeggenschap op een strategisch niveau vorm te geven en duurzaam te borgen.

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Ontwaak de piraat in je! – Ronald Touw

    In deze sessie stap je aan boord van een bijzondere expeditie. Samen met Ronald Touw (adviseur professionele zeggenschap, Ronald Touw Advies) ga je op zoek naar de piraat in jezelf – de durfal, de strateeg, degene die buiten de gebaande paden denkt en actie durft te ondernemen.

    In deze workshop ontdek je wat voor soort piraat jij bent: een diplomatieke kaper, een onverschrokken avonturier of een strategische rover? Welke ontdekt welke strategie je kunt gebruiken om invloed te krijgen en leert hoe je uitdagingen in je werk op een slimme, rebelse manier kunt aanpakken. Ronald reikt je tactieken aan waarmee je direct aan de slag kunt om je koers te bepalen en impact te maken, alles om je klaar te maken om het roer in handen te nemen! Ben jij er klaar voor? 

    Sprekers:

    Ronald Touw
  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Mission (Im)possible: Durf samen de zorg van morgen vorm te geven  

    De zorg staat onder druk. Tekorten nemen toe, de zorgvraag groeit en de complexiteit van hulpvragen stijgt. Afwachten is geen optie. Het St. Antonius Ziekenhuis herontwerpt de zorg op de verpleegafdelingen met Mission (Im)possible, en ze nodigen jou uit om samen met hen te bouwen aan de toekomst.  

    In deze sessie verkennen Gerbrecht van der Meulen en Melanie van Oostrom, beide projectleider in het St. Antonius Ziekenhuis drie oplossingsrichtingen:  

    • Samen werken, samen zorgen, samen beslissen: patiënten en naasten worden actiever betrokken  
    • Digitaal portaal: patiënten krijgen meer regie, verpleegkundigen ervaren minder registratielast en verstoringen  
    • Sterk team, eigen rol, eigen regie: verpleegkundigen werken vanuit hun talent in duidelijke rollen  

    Tijdens deze interactieve sessie delen ze niet alleen onze ervaringen, maar gaan ze ook met je in gesprek samen in gesprek. Want toekomstbestendige zorg vraagt om kennisdelen, samenwerking en vooral: de durf om het anders te doen.
    Durf jij het aan? Doe mee, denk mee, verander mee. Samen maken we het Mission Possible. 

  • Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’
    Stappenplan voor zeggenschap: van jaarlijkse aanpak naar meerjarenplan – LAZ

    Wil je de theoretische kennis over zeggenschap omzetten in een concreet en strategisch plan voor jouw organisatie? Kom dan naar de sessie onder leiding van Marjolein Oudshoorn en Loes van Wees. Tijdens deze sessie maak je kennis met een praktische tool die je helpt om in kaart te brengen waar jullie nu staan én welke stappen nodig zijn om zeggenschap verder te versterken. De tool is ontwikkeld op basis van onderzoek vanuit het Landelijk Actieplan Zeggenschap naar de projecten die wij begeleiden en is dus gebaseerd op praktijkervaring.

    Zeggenschap realiseren vraagt om een cultuuromslag, en dat kost tijd. Heeft jouw organisatie eerder subsidie ontvangen om zeggenschap te bevorderen? Fantastisch! Maar waarschijnlijk zijn jullie er nog niet. Duurzame versterking van zeggenschap vereist inzet op meerdere niveaus, met verschillende interventies, afgestemd op de unieke situatie en ontwikkelfase van jouw organisatie. Een aanpak op maat is dus essentieel.

    In deze sessie krijg je concrete handvatten om zeggenschap duurzaam te verankeren via een meerjarenplan. Je leert wat de essentiële bouwstenen zijn voor blijvende impact én hoe je deze toepast binnen jouw organisatie. Daarbij is er specifiek aandacht voor het samenwerken als systeem: dus niet alleen de leden van professionele raden (zoals VAR, PAR, VSB), maar juist ook samen met bestuurders, leidinggevenden, HR-managers en beleidsmedewerkers. Tijdens de sessie maken jullie samen al een eerste slag, toegespitst op de eigen organisatiepraktijk.

  • Zeggenschap over jouw beroep in de toekomst

    De zorg van 2040 vraagt om sterke beroepsgroepen met een heldere visie. In deze interactieve workshop ga je actief aan de slag met de toekomst van jouw vak. Wat verandert er in de zorg? Wat betekent dat voor jouw werk? En hoe zorgen we ervoor dat de beroepscode en beroepsprofielen van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten toekomstbestendig zijn?

    Onder begeleiding van Sione Brugman (senior projectleider Modernisering Beroepscode en Beroepsprofielen bij V&VN) en Jojanneke Tiesen ga je in gesprek over de thema’s die jij belangrijk vindt. Denk mee over de kern van het vak, over wat jij nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, nu én straks.

    Een workshop voor iedereen die zijn of haar stem wil laten horen, invloed wil uitoefenen en wil bijdragen aan de richting van het beroep in 2040. Doe mee en pak je rol binnen zeggenschap.

En verder…

  • De Actiemarkt, met de LAZ-stand waar je de nieuwste posters en leermiddelen vindt voor in jouw organisatie, LAZ-partnerorganisaties en adviseurs
  • Een praktische minisessie van experts op het gebied van professionele zeggenschap door CC Zorgadviseurs
  • Volop tijd om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan
  • Een volledig verzorgde dag met lekkere hapjes en drankjes

Plenaire afsluiting

Theatergroep Kapok sluit het congres af met een muzikale en theatrale boost. Daarna sluiten we af met een borrel voor wie nog gezellig wil napraten.

Programma -ter congres ‘Zeggenschap in zorg en sociaal domein’

Aanmelden

Ben jij er (weer) bij? Koop dan snel je ticket! Je krijgt  toegang tot het congres, lunch, de hele dag hapjes en drankjes en gratis parkeren/pendelbus.

Groepsboeking met korting! (vanaf 5 personen)
Kom je met 5 personen of meer, dan krijg je een mooie korting: je betaalt dan maar 99 euro per persoon i.p.v. 129 euro. Meld de volledige groep aan via dit formulier (inclusief factuurinformatie op het 2e tabblad) en mail het naar: LAZ@confriends.org Alle personen ontvangen dan een eigen link om in te schrijven en er wordt 1 groepsfactuur gemaild aan de contactpersoon. 

Wil je meer informatie over het congres? Op deze pagina kun je daar meer over lezen.

Bekijk hier de terugblik van het congres 2024